Isolerende raamfolie

Op televisie zie je vaak reclame voor isolerende raamfolie waarmee je kapitalen op je energierekening zou kunnen besparen. De waarheid is echter iets minder rooskleurig. Hoewel isolerende raamfolie wel degelijk kan bijdragen aan minder energieverbruik, zeker als het op enkel glas wordt aangebracht, is het niet zo dat je binnen korte tijd je investering er weer uithaalt en je energierekening ineens een stuk lager wordt.

Isolerende raamfolie enkel glas

Door op enkel glas isolerende raamfolie aan te brengen zal je wel degelijk wat warmteverlies via het raam voorkomen. Maar het biedt zeker niet hetzelfde comfort als dubbel glas. Bij dubbel glas voelt de ruit niet koud aan terwijl enkel glas met isolerende folie blijft koud aanvoelen. Maar op enkel glas verbetert de folie de U waarde (de energiebesparende waarde) toch nog van 5,6 naar ongeveer 4,0.

Isolerende raamfolie dubbel glas

Op dubbel glas is isolerende raamfolie iets minder rendabel omdat het raam zelf al isolerend is. Maar het verhoogt de isolerende werking van raam nog wel iets, waardoor er nog minder warmteverlies is. De U waarde van gewoon dubbel glas is 2,8 en zal door de folie verbeteren naar 2,2. Bij hoge rendement dubbel glas is de verbetering nog iets minder.